štvrtok 14. júla 2011

India a Tádž Mahál

Tádž Mahál
Pri návšteve Indie  by bolo priam hriechom vynechať túto slávnu stavbu.  Tádž Mahál sa stal najveľkolepejším odkazom lásky, symbolom Indie, novodobým divom sveta a predovšetkým turistickým cieľom. Palác dal postaviť indický mogul Shan Jahan, ktorý, keď mu pri pôrode náhle zomrela manželka, sľúbil, že postaví honosný pomník, spomienku hodnú pamiatky svojej zosnulej.Vstup do areálu zabezpečuje mohutná brána z
červeného pieskovca, bohato zdobená najrôznejšími prvkami. Nasledujú obrovské záhrady, obohnané múrmi z červeného pieskovca, prepadnuté kvetinové sady a záhony, vyvýšené chodníčky, cestičky okolo stromov, vodotrysky, vodné toky a nádrže. Od vstupnej brány vedie dlhý vodný kanál až k palácu. Mauzóleum je postavené predovšetkým z bieleho mramoru, múry a mramorové stavebné prvky sú hojne vykladané  polodrahokamami a čiernym mramorom. Výzdoba je priamo úchvatná a všadeprítomná. Po stranách obrovského mauzólea stoja dve prekrásne mešity z červeného pieskovca. Dokonalú symetriu celej stavby završujú štyri vysoké minarety, vztýčené z každého rohu mramorovej plošiny. Shan Jahan mal víziu niečoho mimoriadneho, čo vo svete nenájde seba rovného. Nedá sa pochybovať o tom, že zámer sa vydaril.

Mesto Amritsar
Leží na hranici medzi Indiou a Pakistanom,  je známe hlavne svojim Zlatým chrámom Sikhov, v ktorom pútnici dostávajú zdarma ubytovanie i stravu - teda chlebové placky s nejakou zeleninovou omáčkou. Veľkou atrakciou je uzatváranie hranice, ktoré sa koná každé popoludnie v 30 km vzdialenej dedine Attari, ktorá je zároveň hraničným miestom na ceste do Pakistanu.  Uzavretie hranice je sprevádzané ceremóniou, pri ktorej oficiálne stiahnu vlajky oboch krajín zo stožiarov, velitelia posádok si podajú ruky. Pred ceremoniálom je atmosféra na hranici ako na zápase nejakej zahraničnej futbalovej ligy. Z reproduktorov znie hudba, ľudia spievajú, tancujú, ženy s indickými zástavami bežia k hraničnej čiare a späť, Indovia skandujú Hindustan zindabad (Nech žije India), podobne aj na pakistanskej strane ľudia oslavujú, aj keď trochu miernejšie. Tribúny sú do posledného miesta plné.

dovolenka India


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára