štvrtok 14. júla 2011

Zaujímavé výlety na Kapverdoch

Ostrov Sal – celodenný výlet
Výlet ostrovom Vás zavedie do hlavného mesta ostrova, mestečka Espargos s jeho niekoľkými zachovanými historickými námestiami a domami. Miestna kaviareň Bom Día je známa kvalitou podávanej kávy (nie je v cene zájazdu). Cez miestny prístav Palmeira, ktorý je spolu s letiskom jedinou spojnicou Salu s vonkajším svetom, budete ďalej pokračovať miestnymi komunikáciami na sever ostrova k útvarom, ktoré sú vytvorenéh spojením sopečnej lávy a mora. Tunajšie morské lávové jazierka Buracona, „magické oko“, sú skutočnou prírodnou raritou. Na planine severnej časti ostrova pod jeho najvyššou horou Monte Grande (406 m.n.m.) nie je vzácnosťou vidieť fatamorgánu. Vrcholom okružnej cesty je návšteva stredovekej soľnej bane v rozsiahlom vyhasnutom sopečnom kráteri. Voda v týchto jazerách má rovnaké účinky ako pobyt pri Mŕtvom mori. Nezabudnite si plavky, uterák, opaľovací krém, pokrývku hlavy a fotoaparát/videokameru.

Ostrov Sao Nicolau - celodenný výlet lietadlom + okružná prehliadka ostrova
Nepremárnite možnosť vidieť z najvyššieho bodu tohto hlavného ostrova väčšinu celého kapverdského súostrovia. Cesta tam aj späť malým vrtuľovým lietadlom. Krivolaké uličky a pôvodné koloniálne domčeky jeho hlavného mesta Ribeira Brava (Divoký potok) boli svedkami mnohonásobných povodní, spôsobených dažďom na náveternej strane ostrova v priebehu minulých storočí. V mestečku bola najstaršia stredná škola v celej oblasti západnej Afriky. Tunajšie čierne pláže na pobreží Tarrafalu sú známe svojimi liečivými účinkami (piesok a okolie pláži zadržiava veľké množstvo jódu). Ostrov je v sezóne medzi májom a októbrom Mekkou športových rybárov, ktorí sem jazdia za jednou z najviac cenených trofejí – veľkým modrým mečúňom. Ostrov je tiež rodiskom najznámejšieho kapverdského spisovateľa Baltazara Lopeza da Silvy, autora románu Chiquinho. Nezabudnite si plavky, uterák, opaľovací krém, pokrývku hlavy a fotoaparát/videokameru, príp. ďalekohľad.

Ostrov Boavista - celodenný výlet lietadlom + okružná prehliadka ostrova
Dávni moreplavci ostrov vítali výkrikom „Boa Vista“, teda krásny pohľad. Ostrov na juh od Salu sa pýši najkrajšími plážami celého súostrovia. Cesta tam aj späť malým vrtuľovým lietadlom. Nedotknuteľnosť tunajšej prírody ešte viac vynikne v kontraste s rozvíjajúcou sa turistikou na pobytovom ostrove Sal. Miestne pláže bývajú porovnávané s plážami pri Indickom oceáne. Pláž Santa Monica má viac ako osem kilometrov dokonalého piesku, pláž Cabo Santa Maria láka fotogenickým pohľadom na vrak španielskej lodi a v zálive na pláži Paia de Chava sa dá vykúpať v pokojnom mori, teplejším o 2-3 stupne ako kdekoľvek inde na ostrove. Ospalý charakter hlavného mesta Sal Rei s pozostatkami portugalskej stredovekej Pevnosti vojvodu z Braganzy a radom koloniálnych stavieb, rovnako ako aj tu vznikajúca typická kapverdská hudba vytvárajú očarujúci dojem, ktorý si z ostrova odveziete. Nezabudnite si plavky, uterák, opaľovací krém, pokrývku hlavy a fotoaparát/videokameru.

Ostrov Santiago - celodenný výlet lietadlom + okružná prehliadka ostrova
Najväčší ostrov celých Kapverd (990 km2) a taktiež ich „hlavný“ ostrov, na ktorom žije viac ako polovica kapverdského obyvateľstva (viac ako 200 000 obyvateľov). Je tu administratívne hlavné mesto Praia s druhým medzinárodným letiskom (po Sale). Cesta tam aj späť malým vrtuľovým lietadlom. Historicky bol ostrov taktiež ekonomicky dôležitý ako centrum obchodu s otrokmi z africkej pevniny. O jeho význame svedčí zachovalá stredoveká Pevnosť sv. Filipa v historickom hlavnom meste Cidade Velha, ktorá mala obyvateľov chrániť pred nájazdmi pirátov. Z turistického hľadiska sú zaujímavé trhy Sucupira, pláže, botanická záhrada Sao Jorge de Orgaos v jednom z početných tunajších hlbokých údolí, chrániacich tropickou vegetáciou. Na tunajších plantážach sa pestuje tropické ovocie (hlavne banány a papája) a cukrová trstina, základ miestnej pálenky grogue. Na severozápade ostrova stojí za návštevu záliv s dedinkou a plážou Tarafal, lemovanou kokosovými palmami. Nezabudnite si plavky, uterák, opaľovací krém, pokrývku hlavy a fotoaparát/videokameru.

Ostrov Fogo - celodenný výlet lietadlom + okružná prehliadka ostrova
Najvyšší bod súostrovia, sopka Fogo (viac ako 2.800 m) je hlavným lákadlom pre návštevníkov. Zo svahu ostrova sa naskytujú pekné pohľady na susedný ostrov Brava. Jednotlivé usadlosti svedčia o tom, že o plantáže na ľahkej sopečnej pôde, mali záujem bohatí portugalskí plantážnici. Slávu si získala tunajšia vysoko kvalitná káva alebo aj vinná réva, ktorú vo vyšších polohách pestujú miestni roľníci. Vulkán nedáva zabudnúť na svoje meno (fogo = oheň) o opäť sa pripomenul zatiaľ poslednou sopečnou erupciou v apríli 1995, keď priamo ohrozil dedinku Cháde Calderais, kde sú stopy po lávových prúdoch dodnes viditeľné. Nezabudnite si plavky, uterák, opaľovací krém, pokrývku hlavy a fotoaparát/videokameru.

dovolenka Kapverdy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára