nedeľa 12. júna 2011

Stredná Ázia – biele miesta na mape

Bývalé krajiny Sovietskeho zväzu ako sú Uzbekistan, Tadžikistan a Turkménsko stále patria k menej navštevovaným destináciám. Mnoho ľudí má ešte stále pocit a predsudky, že je to tam ako pred rozpadom Sovietskeho zväzu. Avšak sovietsku kultúru i architektúru trošku cítiť iba v hlavných mestách, inak je skôr cítiť i vidieť moslimský vplyv. 

Medzi najvýznamnejšie mestá Uzbekistanu patrí  Samarkand a Buchara. V minulosti boli križovatkou kultúr a dôležitou hodvábnou cestou. Mestá si stále  uchovávajú svoju atraktivitu a kultúru. Krásne mešity, úzke uličky a bazáre, z ktorých máte pocit,  že ešte len prednedávnom odišli stredovekí predavači a kupci. Určite stojí za to navštíviť Hammam - tradičné turecké kúpele na očistu tela i duše. Nie je to len klasická masáž, najskôr vás poriadne okúpu, naparia v saune a vyšúchajú drsným uterákom. Potom vás polejú studenou i teplou vodou a nasleduje masáž. Cítite sa uvoľnený a dokonale čistí.  Hammamy  dýchajú históriou, v mnohých nie je zavedená elektrika, ale používajú sa iba sviečky a lampy. V Buchare sa nachádzajú stavby podobné slávnemu Tadž Mahálu, traduje sa, že práve Buchar bol námetom pre túto skvostnú stavbu. Vo všeobecnosti sa tu nachádza najviac pamiatok UNESCO v rámci celej Európy a strednej Ázie. Na spestrenie pobytu i dokonalým zážitkom je spánok v Jurte uprostred púšte. Jurta je z ťavej srsti, má dobré izolačné vlastnosti -  keď je v noci zima, tak vnútri  je teplo a naopak. Aj keď to tak nevyzerá, ubytovanie poskytuje komfort. Vzhľadom k tomu, že sa to tu nehemží turistami, je to určitý druh dobrodružstva v lone prírody.

Najchudobnejšou krajinou z tohto trojuholníka je Tadžikistan. Oplýva však bohatstvom hôr.  Patrí  medzi najvyššie položené miesta na svete, nachádza sa nad 2500 m nad morom. Často je nazývaný aj Švajčiarskom Strednej Ázie. Domáci obyvatelia sú veľmi ústretoví a pohostinní. Medzi príjemné zážitky patrí napríklad piknik pri jazerách, kde sa o vás domáci postarajú a pohostia typickými jedlami, ako boršč, šašlik či pripravia barana.

Turkménsko má bohatstvo prírodných zdrojov, najmä plynu či ropy. Za vlády prezidenta Turkmenbašiho bolo veľa vecí pre domácich obyvateľov zadarmo alebo za veľmi nízke ceny. Prezident si dal na svoju počesť postaviť sochy z čistého zlata a dodnes je zvykom, že mladomanželia sa dotýkajú sochy, aby mali šťastie a bohatstvo. Dal postaviť veľkolepé diela, fascinujúca je mešita pre asi 15 tisíc pútnikov s verejnými toaletami z čistého mramoru. Dal zaviesť aj kalendár, kde mesiace boli pomenované po Turkmenbašim a jeho rodine. Čo sa týka hlavného mesta Ašchabat, tak dá sa povedať, že je bohatšie ako Dubaj. Všetko je tu postavené z drahých materiálov. Z talianskeho mramoru sú obytné časti, mešity či fontány.  Ďalším zaujímavým miestom je mesto Merv, odkiaľ údajne pochádzajú  rozprávky Tisíc a jednej noci. Dlho bolo zakázaným mestom, až  teraz sa vynára množstvo pokladov a pamiatok tohto miesta, ktoré sú dôkazom dávnej civilizácie. Pamiatky nie sú nijak zvlášť chránené a ohradené, všade máte voľný prístup. Turkménsko je známe svojimi trhmi, kde sa dá veľmi dobre nakúpiť. Typickým tovarom sú koberce či strieborné šperky. Trhy sú ozvláštnené tým, že domáci chodia v národných krojoch a turista má pocit, akoby bol v rozprávke. 

Last minute dovolenka Belinda agency

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára