štvrtok 14. júla 2011

Tunisko a ostrov Djerba

Hammamet
Je symbolom pohody a odpočinku. More, nebo, slnko, horúci piesok, palmy, pomarančovníky a citrónovníky prehýbajúce sa pod ťarchou svojich plodov mnoho spisovateľov, maliarov a slávnych osobností nechalo v tomto malebnom mestečku kus svojho srdca. Winston Churchil, Andre Gide, Georges Bernanos, ale aj Sophia Loren tu našli pohostinnú krajinu plnú milých a usmievavých ľudí. Za návštevu určite stojí medina obklopená pevnosťou z 15. storočia, s tradičným orientálnym soukom (trhom) i medzinárodné kultúrne stredisko v bývalom dome rumunského šľachtica Georgesa Sebastiana s divadlom priamo pod šírym nebom. Pre turistov sú pripravené štýlové hotelové komplexy, dve golfové ihriská, široká ponuka vodných športov i dostatok zábavy po zotmení. Novou, atraktívnou zónou Hammametu je Yasmine s luxusnými hotelmi, rôznymi atrakciami a vyhľadávaným zábavným parkom Carthageland.

Nabeul
Mesto so 70 tisíc obyvateľmi leží v jednej z najúrodnejších oblastí Tuniska. Od hlavného mesta je vzdialené 65 km. Nachádzajú sa tu úrodné zeleninové polia, pomarančovníkové háje, oleandre a hlavne rozsiahle vinice, na ktorých sa rodia najlepšie tuniské vína. Svojou bujnou vegetáciou pripomína polostrov Cap Bon, záhradu raja. Mesto Nabeul patrí k najdôležitejším mestám Tuniska. Najznámejšie sa stalo vďaka výrobe jemných výšiviek, parfémov a hlavne hrnčiarskemu priemyslu produkujúcemu nádherné výrobky s prvkami rímskej kultúry. Odporúčame Vám navštíviť tradičný trh, kde sa každý týždeň predáva známa miestna keramika, koberce, korenie, spotrebný tovar a domáce zvieratá. Veselé vyvolávanie predavačov a pestrá paleta farieb a vôní vytvára dojmy, na ktoré nebudete môcť ešte dlho po návrate z Tuniska zabudnúť. Vzdialenosť na letisko v Monastire je 117 km.

Sousse a Port El Kantaoui
Sousse, mesto so 400-tisíc obyvateľmi, nazývané aj „Tunis nad morom“ ponúka okrem slnečných pláží i množstvo zábavy v početných baroch, reštauráciách a diskotékach s hudbou do skorého rána. Historické staré mesto medina, obklopené hradbami, pulzuje svojim vlastným životom a zároveň harmonicky kontrastuje s moderným centrom. Veža Khalef Al Fata, ktorá bola postavená v roku 859 a dnes slúži ako rozhľadňa, patrí do komplexu Kasba. Ribat z 8. storočia patrí tiež do reťazca týchto stavieb, ktoré chránili pobrežie. V bazároch si môžete vyskúšať umenie zjednávania v spleti uličiek nájdete obchodíky so šperkami, látkami, koreninami a obrovským množstvom suvenírov. Atrakciou mesta sú 5 km dlhé katakomby s viac než 240 pohrebiskami, ktoré sú zachovalejšie ako slávne katakomby v Ríme. Moderný jachtový prístav Port El Kantaoui s priľahlými luxusnými hotelmi a zábavnými podnikmi, postavený na predmestí Sousse, je vyhľadávaným letoviskom najmä medzi milovníkmi golfu, na ktorých tu čaká 27- jamkové golfové ihrisko rozkladajúce sa na ploche 103 hektárov. Ak golf alebo plavenie sa po mori nie je pre Vás tým pravým relaxom, môžete si zvoliť jazdu na koni, návštevu kasína, nočných klubov a tanečných barov, alebo jednoducho príjemne driemať v tieni jazmínov či olivovníkov v záhradách luxusných hotelov. Sousse je od Tunisu vzdialený 140 km, od Monastiru 20 km.

Monastir
Prístavné mesto s 28 tisíc obyvateľmi má medzinárodné letisko a leží na špičke skalnatého polostrova pri najjužnejšom konci Hammametského zálivu. V posledných rokoch sa stal rozkvitajúci Monastir najvyhľadávanejším prímorským letoviskom. Hotelové komplexy sa tiahnu v dĺžke niekoľkých kilometrov, pozdĺž šumiaceho mora s nepreplnenými piesočnatými plážami. Veľké hotelové komplexy sú situované hlavne v časti Skanes. Nadšenci golfu ocenia dve 18 jamkové ihriská. Mimoriadna prírodná krása sem neustále láka filmových režisérov. Natáčali sa tu napr. exteriéry seriálu „Ježiš Nazaretský" alebo film „Dobyvatelia stratenej archy". Vzdialenosť na letisko v Monastire je 10 km.

Mahdia
Mahdia je krásne rybárske mestečko ležiace asi 210 km od hlavného mesta. V dejinách hralo dôležitú úlohu na začiatku 10. storočia, kedy sa stalo hlavným mestom ríše Fatimidov a veľkým rivalom Kairouanu. Z mora pri Mahdii boli vylovené grécke bronzové a mramorové predmety, ktoré v súčasnosti tvoria unikátnu zbierku v národnom múzeu v Tunise. Dnešná Mahdia je charakteristická bielymi budovami domov postavených v tradičnom maurskom štýle, oblými kopulami mešít a štíhlymi minaretmi. Zvláštnou a tajomnou tradíciou mestečka je každodenný lov miestnych rybárov, ktorí už za mesačného svitu vyplávajú na svojich loďkách s lampášmi, rozhodiť do temného mora svoje siete. Turistická zóna na pobreží Mahdie ponúka svojim návštevníkom jedny z najkrajších, doteraz nepreplnených pláží s jemným pieskom. V hoteloch rôznych kategórií môžete prežiť naozaj nezabudnuteľnú dovolenku. Vzdialenosť na letisko v Monastire je 50 km.

Ostrov Djerba
Djerba - najväčší ostrov severnej Afriky, často označovaný ako perla medzi tuniskými turistickými destináciami, vystupuje z modrých vĺn Gabeského zálivu. Je to malý kus zeme s rozlohou 500 km2, ktorý je dlhý iba 28 km a široký 26,5 km. Najväčšia vzdialenosť dvoch brehov je iba 53 km. Nachádza sa viac ako 500 km južne od hlavného mesta Tunis. Hoci je priamo pri tuniskom pobreží má vlastnú etnickú, umeleckú a architektonickú fyziognómiu. Typický obrázok Djerby možno vykresliť zo žiarivo bielych domčekov, malých obchodíkov, orientálnych bazárov a modrej oblohy. Najväčším a tiež aj hlavným mestom na ostrove Djerba je Houmt Souk, čo v preklade znamená „miesto trhov. Medzi početnými malebnými trhmi , ktoré sú ideálnym miestom pre nákupy rôznych suvenírov typických pre kultúru a tradície Djerby, tu padne každému do oka predovšetkým rybí trh, kde sa ponúka iba čerstvý tovar ulovený v Stredozemnom mori.

dovolenka Tunisko

1 komentár:

  1. Tunisko je rozhodně nádherná lokalita. Pokud se chystáte do této země, můžu doporučit web http://www.hotelove-recenze.cz, kde naleznete recenze a hodnocení hotelů ve všech těchto oblastech.

    OdpovedaťOdstrániť