utorok 28. februára 2012

Líbyjská Perla púšte


Dnešné územie Líbye bolo v minulosti okupované Kartágom, Rímom, Arabmi, Marokom, Egyptom a Španielskom, taktiež bolo súčasťou Osmanskej ríše. Toto územie bolo v minulosti preslávené aj ako útočisko pirátov pred talianskymi kolonistami. Po revolúcii v r.1969 sa uchopil moci plukovník Muammar al Kaddafi, ktorý vládol až do roku 2011, keď ho zvrhli a zavraždili povstalci.

Hlavným mestom Líbye je Tripolis, ktoré si zachovalo svoju historickú tvár a to najmä v starom meste obkolesenom obrannými múrmi, ktoré je zmesou úzkych uličiek, vedúcich k tradičným mešitám, koloniálnym domom a verejným domomom, tzv. khanom. Architektúra odráža obdobia tureckej, španielskej, maltskej a talianskej nadvlády. Na svoje si prídu milovníci histórie a skvostnej architektúry, takže absolvovať  poznávací zájazd na toto miesto sa určite oplatí.  Neďaleko mesta leží  pevnosť Assai al-Hamra (Červený zámok),  ktorá sa zo svojimi rozľahlými nádvoriami a budovami rozkladá na ploche väčšej ako 13,000m2. Hneď vedľa stojí múzeum Jamahiriya, kde objavíte množstvo zachovalých mozaík a sôch, ktoré boli v minulosti súčasťou pevnosti.

,
Na turistov túžiacich po netradičnej dovolenkovej destinácii  čaká last minute dovolenka na bielej pieskovej pláži Ras Alteen, ktorá leží neďaleko mesta Bengázi. Bengázi je líbyjské druhé najväčšie mesto, leží na východnom cípe Veľkej Syrty a predstavuje turistické centrum, obklopené nádhernými plážami. Jednou z nich je i letovisko ležiace neďaleko Alteen, kde okrem bielych pláží uvidíte i nedávno objavené archeologické nálezisko gréckych a byzantských hrobov zo zaplaveného mesta.

Asi 800km od Tripolisu sa nachádza oáza Ghadames – Perla púšte. Unikátna architektúra spočíva v bielych stenách, labyrintoch uličiek, ktoré sú len skromne osvetlené slnečnými lúčmi a otvárajú dláždené námestia. Za návštevu určite stoja mešita D’jmaa al-Kabir, Mulberryho námestie, pozostatky trhu s otrokmi a lokálne múzeum s expozíciou dobového nábytku.

1 komentár: